Rakouské ministerstvo požádalo policii, aby omezila spolupráci s médii, která o něm píší kriticky

Rakouské ministerstvo vnitra odeslalo policii interní email, ve kterém její příslušníky výslovně žádalo, aby omezili styky s médii, které o něm nepíší dostatečně pozitivně. Obsah zprávy, který se dostal na veřejnost minulé úterý, vyvolal hlasitou kritiku kancléře Kurze i opozičních stran.

„Bohužel, některá média již tradičně (například Standart, Falter) a nově také Kurier poskytují velmi jednostranné a negativní zpravodajství o ministerstvu vnitra, respektive policii,“ stojí v emailu zaslaném ministerstvem. Deníky Kurier a Der Standart patří v Rakousku k předním liberálním plátkům, stejně tak i týdeník Falter.

„Dovoluji si doporučit, aby se omezila komunikace s těmito médii na nejnutnější (zákonem předepsanou) míru…,“ píše se v emailu, který mluvčí ministerstva vnitra Christoph Pölzl zaslal všem policejním mluvčím po celé zemi. Zároveň v něm žádá, aby média předem garantovala, že jejich obsahem bude neutrální nebo pozitivní zpravodajství.

„Každý díl se bude kontrolovat a teprve po kontrole s pozitivním výsledkem půjde do vysílání,“ píše dál Pölzl. Jako příklad správně fungujícího média uvádí soukromou televizní stanici ATV, která připravuje pořad o každodenní policejní práci. Krátce poté, co obsah emailu z policejních kruhů do médií unikl, vydala stanice ATV prohlášení, ve kterém výslovně odmítá jakýkoliv vliv ministerstva či policejních složek na obsah svého vysílání.

Dalším požadavkem bylo, aby policisté zveřejňovali státní příslušnost a pobytový status podezřelých z trestných činů. Paradoxní však je, že v doporučení ministerstva spravedlnosti z roku 2014 je uvedeno, že údaje jako je národnost, barva pleti či náboženské vyznání, by policie měla zveřejňovat jen v nejzávažnějších případech.

Pouze náměty, nic víc

Německý informační portál Deutsche Welle (DW) v úterý Pölzla ohledně emailu kontaktoval. Mluvčí obsah zprávy označil za autentický, odmítá však, že by se jednalo o jasné nařízení. Dle jeho slov mělo jít spíše o „návrhy a doporučení“, které se v žádném případě nedají považovat za cokoliv instruktážního charakteru.

„Samozřejmě, jedná se právo a dokonce povinnost každého média vrhnout trochu kritického pohledu na policii, ministerstvo vnitra a i ministra. Zároveň je ale povinností všech lidí pracujících v médiích, aby podávali zprávy založené na ověřených informacích, a aby z nich sestavili kvalitní, ucelené závěry “ uvedl v emailovém prohlášení pro DW.

Cílem kontroverzního emailu rozeslaného po všech spolkových policejních sborech prý byla pouze snaha stimulovat média, aby se více soustředila na spolupráci ministerstva vnitra s příslušníky policie.

„Způsob, jakým deníky Der Standart a Kurier o e-mailu informovaly nicméně dokazuje, že podezření z předpojatosti není pouze výmysl,“ objevilo se v prohlášení na stránkách ministerstva.

Hlasitý nesouhlas z řad opozice

Post ministra vnitra zastává od loňského roku Herbert Kickl z protiimigrační FPÖ, která je koaličním partnerem konzervativní ÖVP kancléře Sebastiana Kurze. Opozice Kickla krátce po prasknutí celé aféry ostře napadla, když se pokoušel tvrdit, že o rozeslání kontroverzního e-mailu nevěděl a nikdy o něj na ani nestál. Podle kritiků je ale velice nepravděpodobné, že by se zpráva rozšířila bez jeho vědomí.

„Takhle vypadá demagogie… Toto ohrožuje demokracii. Kickl se stal opravdovým rizikem,“ uvedla na twitteru předsedkyně liberální strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová. „Kickl má zřejmě problémy se svobodou tisku,“ přidal se předseda parlamentní frakce sociálních demokratů Andreas Schieder.

Kriticky se vyjádřil i rakouský kancléř Sebastian Kurz. „Jakékoli omezení svobody tisku je nepřijatelné,“ reagoval na celou událost. „Vylučování nebo bojkot vybraných médií v Rakousku nemá místo,“ dodal.

Přidat komentář